Websites met stijl

33. Je website op internet plaatsen

In dit hoofdstuk

Inleiding

Je hebt deze cursus doorgewerkt en bent aan het maken van je eigen website begonnen. En dat gaat aardig.
Nu wil je het resultaat aan de wereld laten zien. Je wilt je website op het world wide web zetten.
Hoe doe je dat?

Daarvoor heb je drie dingen nodig:

Hosting providers

Hoe kom je aan een hosting provider?

Het zou kunnen dat je internetprovider je de mogelijkheid geeft voor een eigen website. Dan kan je daarmee in elk geval experimenteren. Misschien is de geboden ruimte voldoende voor je. Een nadeel van webruimte bij een internetprovider is, dat je niet zelf een naam kunt kiezen voor de website. Meestal is het de naam van de internetprovider, gevolgd door jouw naam of zo.

Een tweede mogelijkheid is, dat je zelf je site host.  Maar dat raad ik je sterk af, tenzij je al bedrijfsmatig met computerservers bezig bent.

Blijft over het zoeken van een  hosting provider, een bedrijf dat je website 'op internet zet'.
Er zijn  honderden hosting providers in Nederland en nog veel meer in het buitenland. Googelen op  webhosting of hosting providers geeft genoeg keuzemogelijkheid.

Een hosting provider moet goede service leveren. Je website moet (bijna) altijd bereikbaar zijn (voor jou en vooral voor je bezoekers), er moet een helpdesk zijn die kan helpen bij het oplossen van technische vragen.
Hoe weet je of een hosting provider goed is?
Kijk op een website met reviews, bv.www.host-reviews.nl. (Je weet natuurlijk nooit zeker of goede reviews echt zijn of door vriendjes van de provider zijn opgestuurd).

Ik gebruik voor enkele websites (ook voor websitesmetstijl.nl) de hosting provider CSV-networks en heb daar goede ervaringen mee. Ik heb eigenlijk nooit gemerkt dat een van de websites die ik onderhoud niet bereikbaar was door een storing. Wel gebeurt het me een heel enkele maal (2x per jaar?) dat ik enkele uren lang ik geen pagina's kan uploaden. Dat betekent dus dat er dan geen aanpassing aan de webites kunnen worden aangebracht. Omdat ik nog geen technische hulp heb nodig gehad, weet ik niet hoe goed de technische ondersteuning is.
Voor een review zie: https://www.host-reviews.nl/webhosting-reviews-csv-networks/

Ik gebruik het pakket 2RH van € 10,95 per jaar. Daarbij komt nog de prijs van de domeinnaam (€ 7,95 per jaar), zodat ik (per website) in totaal € 18,90 per jaar betaal (prijspeil begin 2017, excl. BTW). De kosten zijn dus laag.

Domeinnaam

Voor je website heb je ook een domeinnaam nodig, de naam van je website. Je hosting provider kan zo'n naam voor je aanvragen. Omdat er zo veel websites zijn, is de mogelijkheid tamelijk groot dat de door jou gewenste domeinnaam al in gebruik is, zeker als het een voor de hand liggende naam is. Een andere naam kiezen is de enige mogelijkheid.

Domeinnamen worden beheerd door SIDN (Stichting Internet Documentatie Nederland), tenminste voor domeinnamen die eindigen op .nl.

Informatie over domeinnamen vind je op www.sidn.nl. Kijk daar of een domeinnaam nog vrij is.

Een FTP-programma

Heb je een provider voor je website en een domeinnaam, dan moet je je website 'uploaden' naar je hosting provier. Daarvoor heb je een File Transfer Programma (ftp-programma) nodig. Ik raad hiervoor Filezilla aan. Het is goed en gratis.

Installatie instructies en een korte handleiding vind je via programma's > Filezilla (of op deze directe link.)

Installeer dit programma en stel het in volgens de aanwijzingen in de handleiding.

Je website online

Heb je Filiezilla geïnstalleerd en ingesteld volgens de handleiding? Lees dan hieronder verder je hoe je je website uploadt.

Opmerking
Als je website de map met je bestanden niet in het rechter vak verschijnt, of als er in het berichten log mededelingen verschijnen als 'kan geen verbinding maken' dan moet je de gegevens van je verbinding nog eens nalopen.
Klik daartoe op de knop sitebeheer .

Je website bijwerken

Veranderingen aan je website kan je alleen aanbrengen op de bestanden op je eigen computer.
En als je nieuwe afbeeldingen of webpagina's maakt staan die op je eigen computer.

Die nieuwe en gewijzigde bestanden moet je vervolgens uploaden naar de server. Dat gaat als volgt:

Klaar!

Opmerkingen

Verder