Websites met stijl

34. Je website bekend maken

In dit hoofdstuk

Hoe je website vindbaar wordt voor Google

Je hebt je website online gezet. En je vertelt vrienden en kennissen dat jouw werk te bewonderen is op www.mijn‑magisch‑web.nl of hoe je je website ook hebt genoemd.

Maar hoe vinden andere mensen jouw website?

Zoekmachines zoals Google (Ik spreek verder in dit hoofdstuk over Google, maar er zijn veel meer zoekmachines, zoals Ask, Bing, Ixquick, Yahoo!) zoeken dag en nacht het internet af op zoek naar websites. Ze 'lezen' die websites en maken indexen aan met steekwoorden. Vroeg of laat (zeg maar binnen enkele weken) vindt Google jouw website, en neemt jouw website op in de index. En als iemand een of meer van de steekwoorden intikt die op jouw website voorkomen, vindt die jouw website in de lijst met zoekresultaten.

Er is wel een maar..... Als jouw website over popmuziek gaat en iemand zoekt op internet naar 'popmuziek', dan zal jouw website in de lijst met zoekresultaten staan. Dat wel. Maar, ik heb het net even geprobeerd, Google vond 'ongeveer 669.000 resultaten' met 'popmuziek'. Je begrijpt wel dat niemand jouw website zal vinden als die op plaats 500.000 staat.

Hoe sorteert Google de resultaten? Dat houdt Google streng geheim. Maar we weten wel dat je hoger in de lijst komt te staan als er meer websites naar je verwijzen. En hoe belangrijker de website die naar je verwijst, hoe meer kans dat jij ook hoog op de lijst komt te staan.
Dus als jij mensen kent die een website hebben waarin ze een verwijzing (link) naar jouw website willen opnemen, dan helpt je dat.
En als je zorgt dat je website over zaken gaat die bijzonder zijn, heb je meer kans dat je op internet gevonden wordt dan als je een onderwerp kiest waar 'iedereen' over schrijft.

Er zijn een aantal manieren die helpen om je website beter vindbaar te maken:

Steekwoorden

Steekwoorden neem je op in de head van een webpagina.
Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe dat gaat: <head> ....
<meta name="keywords" content="steekwoord1, steekwoord2, steekwoord3, steekwoord3"
...
<head>

Op de plaats van steekwoord1, steekwoord2,steekwoord3 zet jij de steekwoorden die je belangrijk vindt, bijvoorbeeld: gitaarsolo's, zelf leren spelen, hard rock. Het schijnt dat je maximaal 20 steekwoorden mag opgeven.

Opmerkingen

Omschrijving

Google geeft ook een korte omschrijving bij je website. De tekst haalt Google uit je startpagina. Als je liever een andere omschrijving hebt kan je proberen Google over te halen om jouw omschrijving te gebruiken. Dat gaat als volgt: <head> ....
<meta name="description" content="Hier komt je omschrijving"
...
<head>

Hulp zoeken?

Als je een een prive website maakt is het niet zo vreselijk belangrijk of je heel hoog bij de zoekresultaten staat. Maar als je een commerciƫle website hebt is het van groot belang dat je potentiƫle klanten je kunnen vinden. Dan is het essentieel dat zoekmachines je zo hoog mogelijk op de lijst met zoekreultaten plaatsen.

In dat laatste geval kan je misschien een bureau inschakelen dat er voor zorgt dat je zo goed mogelijk gevonden wordt op internet. Google bijvoorbeeld op iets als 'zoekmachine optimalisatie', 'hoe word ik gevonden op google' os SEO (Search Engine Optimalisation).

Einde

Dit is het laatste hoofdstuk van de eigenlijke cursus. Hierna volgen nog enkele losse artikelen over onderwerpen die niet eerder ter sprake zijn gekomen.