HET APOLLO-PROJECT

bestemming maan

Retourtje maan

Het ruimteschip

Het Apollo ruimteschip bestaat uit drie verschilldende onderdelen:

Bij elkaar is het ruimteschip 27 m hoog.

De raket

De Saturnus V raket zorgt ervoor dat het ruimteschip in de ruimte wordt gebracht.
De Saturnus V is een zogenaamde drietapsraket, het zijn eigenlijk drie raketten op elkaar. Als de brandstof van een trap op is, wordt deze afgestoten. Daardoor wordt het geheel lichter en is er minder brandstof nodig om verder te versnellen.

De Saturnus V is 84 m hoog, met het ruimteschip erbovenop 111 m. Het geheel weegt 3 miljoen kg; daarvan is 2,7 miljoen kg brandstof.

De reis

Een Apollo- reis naar de maan verloopt als volgt:
Bij de start vanaf Cape Kennedy wordt de eerste trap van de Staurnusraket ontstoken.

Het gewicht en ook het brandstofgebruik is enorm. Na 2 minuten en 40 seconden is de brandstof van de eerste trap op. De trap wordt dan afgeschoten om gewicht te sparen. Het ruimteschip heeft op de eerste 67 km  3/4 van zijn brandstof verstookt!

Na nog eens 6,5 minuut wordt op 175 km hoogte de tweede trap afgestoten en de derde trap brengt het ruimteschip dan in een baan om de aarde.

Na 2,5 rondje om de aarde wordt de derde trap nogmaals enkele minuten onstoken om dan te worden afgestoten. Het ruimteschip is nu op weg naar de maan.

Na 3 dagen komt het ruimteschip in een baan om de maan. Een dag later stappen twee van de drie bemanningsleden over in de maanlander om af te dalen naar de maan. Het derde bemaningslid blijft in de Commando module rondjes draaien.

Na het verblijf op de maan stijgt de maanlander op naar de baan van de Commando Module. Enkele uren na de start van de maan koppelen ze met de Commando Module.  

Driekwart dag later wordt de raketmotor ontstoken om het ruimteschip terug te brengen naar de aarde.
Die terugval naar de aarde duurt - evenals de heenreis - 3 dagen. De aardse atmosfeer remt het ruimteschip af en op enkele kilometers hoogte komen de parachutes uit waaraan de capsule daalt tot de 'landing' op zee.

naar boven